Nowy budynek: kuźnia innowacji uruchomiona!

Po prawie dwóch latach budowy nowy budynek firmy Kaeser Kompressoren został oddany do użytku.

Budowa nowego budynku Kaeser Kompressoren pozwoli na rozwój nowych pomysłów i innowacji. Jako że jeszcze do niedawna oba współpracujące ze sobą działy były od siebie oddalone na terenie firmy Kaeser Kompressoren i nie dysponowały one wystarczającą ilością miejsca, we wrześniu 2015 r. położono kamień węgielny pod nowy budynek „Centrum badań i innowacji”. „Dzięki nowemu budynkowi udało nam się przybliżyć do siebie pracowników, przez co mogą łatwiej się ze sobą komunikować i w ten sposób tworzyć pomysłowe i innowacyjne rozwiązania, które będą ukierunkowane na dany cel i przetrwają długie lata”, mówi Thomas Kaeser, prezes zarządu.

Budynek charakteryzuje się otwartą konstrukcją z dużą liczbą przepuszczających światło słoneczne okien. Rozmiary dostępnych biur są dostosowane do potrzeb pracowników i będzie można je w późniejszym czasie odpowiednio dostosowywać. W budynku mieszczą się obecnie: dział zakupów strategicznych, dział marketingu strategicznego oraz dział techniczny rozwoju produktów.

Wyjątkową ciekawostką architektoniczną budynku są podwójne spiralne schody, które łączą sześć kondygnacji. Podczas ich projektowania wzorowano się na profilu Sigma Profil wirników śrubowych, który odgrywa istotną rolę w budowaniu sukcesu firmy Kaeser Kompressoren. Konstrukcja wirników śrubowych opiera się na dwóch zazębiających się spiralach. Stanowią one serce sprężarek, ponieważ to dzięki nim zwykłe powietrze zamieniane jest w sprężone powietrze. Już w latach siedemdziesiątych w firmie Kaeser Kompressoren opracowano wersję wyjątkowo energooszczędnych wirników, które są rozwijane aż po dziś dzień. Thomas Kaeser: „Innowacje odgrywają dla nas ważną rolę. Nieustanny rozwój umożliwia tworzenie nowych pomysłów, przez co możliwe jest kształtowanie przyszłości. Przyszłość firmy Kaeser Kompressoren rysuje się równie równie dobrze jak w dniu dzisiejszym”.

System sterowania temperaturą w budynku jest również innowacyjny. Nie znajdzie się w nim standardowych grzejników. Zamiast tego nadmuch odbywa się przez otwory w suficie, przez które — w zależności od warunków panujących na zewnątrz budynku — wdmuchiwane jest chłodne lub ciepłe powietrze.

W budowie nowego budynku w większości zaangażowane były firmy regionalne.

13. 10 17 , Przedruk dozwolony - prosimy o przesłanie kopii

Pliki do pobrania z artykułu
Research and Innovation Centre

Nowe centrum badań i innowacji firmy Kaeser Kompressoren jest już gotowe. Ma być to kolebka wielu nowych i innowacyjnych rozwiązań.

Pobierz zdjęcie 1 (JPG, 1.12 MB)
Research and Innovation Centre

Duże, jasne pomieszczenia i otwarta przestrzeń mają na celu wsparcie komunikacji między pracownikami. Wyjątkową ciekawostką architektoniczną budynku są podwójne spiralne schody, które łączą sześć kondygnacji.

Pobierz zdjęcie 1 (JPG, 1.26 MB)